Skip to main content
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3318514156


Intelligent Real-time integrated system for sustainability(IRISS)

Intelligent real time integrated system for sustainability(IRISS) is designed to transform the collecting data method to measure the impact towards the environment before, during and after the development. IRISS provides the data directly through the internet of things(IOT), cloud computing and web.

Kuala Kangsar Perak

ID : tm287589729


Surgical Knife For Eye Surgery

The present invention generally relates to a surgical knife for eye surgery, especially to a surgical knife for perfoming trabeculectomy operation.

Kuantan Pahang

ID : tm287599730


Wound Healing Properties of Seeds of Tamarindus Indica (Tamarind)

Extract of Tamarind seeds were investigated for its possible pharmacological use for wound healing. Induced wound (5mm in diameter) on mouse epidermis were treated topically with tamarind seed extracts prepared using PBS (PE), water (WE), ethanol (EE) or methanol(ME). Depending on the reduction of the size of the wound, extracts prepared using PBS was found equally efficient as the commercially available wound healing agent (Socoseryl). To determine the effectiveness of tamarind seed extract (TSE) prepared in different solvent for wound healing. To compare the wound healing efficiency of different TSE and commercially available medicine. To analyze the phyto-chemical composition of the TSE extract that contributes to would healing.

Kuantan Pahang

ID : tm287609731


Vegetable Oil Emulsion Drug Delivery System And Method For Making Thereof

This invention relates to a novel formulating for a drug delivery system and the method for making thereof. More particularly, it relates to an oil-in-water emulsion containing a vegetable oil, preferably palm olein, and a method for making said emulsion to achieve desired rheological properties and stability.

Kuantan Pahang

ID : tm287619732


Topical Cream from Channa Micropeltes ( Giant Snakehead Fish) Oil for Arthritis

Fish oils containing- fatty acids, i.e linolenic acid (ALAL), eicosapentaenoic acid (EPA), and docosahexaenoic acid(DHA), have a vital role in our daily health. Their benefits include lowering of triglyceride/lipid level by lowering very low-density lipoprotein (VLDL, or bad cholesterol), lowering of blood pressure and antiatherogenic activity. The oils have also the ability to treat human arthritis.
Giant snakehead is a member of the species of Channa, within the Chinnidae family. this fish contains polyunsaturated fatty acid (PUFA) up to 20%of the total lipid.
The fatty acid contents of the other freshwater fish were not reported.

Kuantan Pahang

ID : tm287629733


Surface Active Extracts From Clove For Preparation Of Vegetable Oil Emulsions

The present invention relates to the application of natural surfactants in preparing vegetable oil-in-water emulsions, more particularly, to the use of surface active extracts from clove (Syzygium aromaticum) to preapare vegetable oil-in water emulsions.

Kuantan Pahang

ID : tm287639734


Selenium Addition To Green Papaya Extract Improves Epidermal Wound Healing

Wounds are common in various injuries and are major health concern specially for diabetic patients. In search for a wound healing agent of herbal origin, earlier we have reported the efficiency of the green (unripe) Carica papaya extracts for wound healing [Anuar et al.,2008]. Here we report that the additional of Zn and Se with green papaya results in further improvement of wound healing efficiency.

Kuantan Pahang

ID : tm287649735


IIUMyFix

These device are wholly produced and manufactured in Malaysia using medical grade raw materials and all products are manufactured according to the international standards for producing medical devices.
- cheaper alternative medical devices.
- same quality and according to the same international
standards as what is currently available in the market.
- cheaper alternative medical devices for accident victims
from the lower income group.

Kuantan Pahang

ID : tm287659736


Acetylcholine Esterase as a Possible Marker for the Detection of Halal Way of Slaughtering

These issues in turn are related to the release of neurotransmitter (NT) at the neuromuscular junction (NMJ) eventually is subject to be released from the body through the blood flow. The study is level of acetylcholine or acetylcholine esterase can be used as a biomarker to identify if the slaughtering is performed following Islamic guidelines.

Kuantan Pahang

ID : tm287669737


Taste-Masking Jelly of Black Seed Oil for Children

The product involves the encapsulation of black seed oil in alginate beads, then the beads are suspended in jelly. This from masks the taste of black seed oil. The jelly ensures homogeneous and stable distribution of the oil. It also enables easy ingestion as the beads can squeeze in the mouth.

Kuantan Pahang

ID : tm287679738


Halal Insulin Loaded Double-Walled PLGA Microspheres for Diabetec Patient

In this study, insulin loaded double-walled (DW) Poly (Lactide-Co-Glycolide) Plga Microspheres have been prepared using Glucose Core Hydroxylated PLGA (GLU-PLGA) and carboxylated PLGA 50:50 polymers by a modified water-in-oil-inoil-in-water (W/O/O/W) emulsion solvent evaporation technique.

Kuantan Pahang

ID : tm2964610617


Water-Ethylene Glycol Based Hybrid (TiO2 and ZnO) Nano-Coolant for Sustainable Green Machining

Hybrid nanocoolant is a renewable and biodegradable Water-Ethylene Glycol Based Hybrid (TiO2 and ZnO) Nano-Coolant for end milling machining process with MQL. The hybrid nanocoolant providing better performance than flooded and MQL cooling conditions. The drastic increase tool life and improve damage.

Kuantan Pahang

ID : tm2964710618


Wastewater to Battery Material

A technology is developed for metal extraction from ore processing industrial wastewater making complex with legands able to selectively precipitate metal complex. The new material showed excellent properties to be used as battery anode.

Kuantan Pahang

ID : tm2964810619


Visual Analytics Template of Curriculum Design Based on Malaysia Qualification Framework (MQF)

The course and curriculum templates provide automated analysis and visualization of the curriculum structure to comply with Malaysia Qualification Framework(MQF). This helps faculty to reduce multiple round trip reviewing process and reduce significantly paper printing during the process.

Kuantan Pahang

ID : tm2964910620


Vibration-and-Pattern(VAP) Code: A Smart and Secure Authentication Scheme

Existing graphical password scheme are susceptible to three major attacks, such as shoulder surfing, smudge attack, and brute force attack. In this invention, we propose Vibration-And-Pattern(VAP) code, a new graphical password scheme that is resilient against these three major attacks.

Kuantan Pahang

ID : tm2965010621


VIAP: A New Solution for V2V & V2X Communication in Vehicular Ad-hoc Network (VANET)

VIAP (Vehicle Information Announcement Protocol) works with WAVE (Wireless Access for Vehicular Environments) in a road which is deployed by DSRC (Dedicated Short Range Communication) infrastructure. The vehicles enhanced with VIAP are able to announce and share the vehicle information and situation with the drivers, neighboring vehicles, and other related bodies. It helps car users to drive in a smart road environment efficiently and safely.

Kuantan Pahang

Displaying 1 - 25 of 190

To Register New Technology and Product Click Here