Skip to main content
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3406115032


Sistem Maklumat Inventori

Sistem Maklumat Inventori (SISMAI) telah dibangunkan pada
tahun 2004 oleh Institut Penyelidikan Perikanan Malaysia (FRI) bagi merekod maklumat aset yang terdapat di FRI, Batu Maung, Pulau Pinang. Sistem ini mampu untuk menyimpan rekod serta mempunyai kemudahan penyediaan laporan aset. Sistem ini
dibangunkan dengan menggunakan platform Microsoft Access versi 2002. Maklumat yang direkodkan adalah butiran perolehan aset, penempatan, penyelenggaraan, pelupusan, serta pemeriksaan yang terdapat dalam kad aset Kew. 312. Sistem ini menyediakan kemudahan carian melalui pilihan nombor siri, item, kategori aset serta nama pegawai. Catatan berkaitan pembaikan peralatan dapat direkodkan dengan baik bagi membantu proses pertimbangan pelupusan kelak. Menggunakan kaedah ini dapat menjimatkan tempoh masa carian, pengumpulan maklumat serta menjimatkan ruang penyimpanan fail secara fizikal. Laporan-laporan berkaitan aset seperti jumlah aset dan kos dapat dihasilkan dalam tempoh yang singkat memandangkan sistem ini mempunyai kemudahan untuk penyediaan maklumat tersebut. FRI telah berjaya merekod semua aset ke dalam sistem ini bagi membantu kerja-kerja penyelenggaraan aset.

Batu Maung Pulau Pinang

ID : tm3406215033


Fish Profile Information System

Fish Profile Information Sistem merupakan pangkalan data yang
telah dibangunkan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Batu Maung, Pulau Pinang pada tahun 2005. Sistem ini dibangunkan bagi tujuan mengenalpasti spesies ikan memandangkan kekurangan pakar taksonomi dan buku-buku rujukan untuk proses identifikasi. Sistem ini merupakan pangkalan data yang dibangunkan bagi menyimpan maklumat ikan marin, air tawar dan udang di Malaysia. Maklumat spesies ikan yang terdapat di dalam sistem ini fokus kepada ciri-ciri penting idenfikasi secara bergambar bagi memudahkan kerja-kerja identifikasi. Terdapat juga kemudahan carian spesies ikan melalui
bentuk ekor dan badan. Kemudahan ini dapat menjimatkan masa
carian bagi mengenalpasti spesies ikan serta dapat mengatasi
masalah kesilapan identifikasi. Spesies-spesies ikan yang terdapat di dalam pangkalan data ini kumpul melalui pendaratan ikan di pangkalan serta pemancing. Gambar-gambar yang diambil diproses untuk tujuan pengecaman sebelum dimasukan ke dalam pangkalan data. Laporan-laporan juga disediakan untuk kemudahan penyediaan laporan yang diperlukan dalam tempoh masa yang singkat. Sistem ini boleh diakses melalui laman web Jabatan Perikanan Malaysia di www.dof.gov.my di bawah Bahagian Penyelidikan.

Batu Maung Pulau Pinang

ID : tm3406315034


e-LIBRARY : Sistem Perpustakaan Elektronik Institut
Penyelidikan Perikanan


Sistem e-Library IPP disasarkan untuk memperbaiki kelemahan pada
sistem tradisional yang digunakan sekarang. Beberapa ciri baru untuk
pihak pentadbir sistem dan pengguna telah diperkenalkan, seperti
berikut:
i) Pentadbir Sistem
??? Cara yang lebih mudah dan cepat untuk mengemaskini dan
mengendalikan rekod material
??? Membolehkan pentadbir mengawaselia pergerakan material
dan mengeluarkan notis pemulangan secara automatik
menerusi e-mel.
??? Sistem sandaran dan sistem keselamatan diujudkan.
??? Membolehkan pentadbir menguruskan sumber material di
samping membekalkan informasi material yang ada.
ii) Pengguna
??? Akses sistem secara online.
??? Kemudahan tempahan awal (advance booking).
??? Kemudahan untuk mencetak keputusan pencarian atau
menyimpannya sebagai salinan fail (soft-copy).
??? Sistem depositori, bagi pengguna yang ingin menyumbangkan
hasil kerja mereka dalam format salinan fail ke dalam arkib
perpustakaan.
Berdasarkan ciri inovasi yang dinyatakan di atas, sistem e-Library akan dibahagikan kepada dua komponen utama:
1. Perpustakaan digital : Akses secara online
: Pembelajaran secara kendiri
: Memaparkan informasi pada skrin PC
pengguna
2. Perpustakaan fizikal : Material yang tidak boleh didapati dalam
bentuk salinan fail
: Memaksimakan penggunaan bahan
bercetak
: Akses kepada material, Internet dan CD

Sistem ini dibangunkan bagi memenuhi keperluan yang digariskan
oleh pihak pengurusan IPP, seperti berikut:
??? Membekalkan bahan material secara ???one-stop???.
??? Membolehkan aktiviti pemprosesan informasi dilakukan dengan
menggunakan teknologi rangkaian.
??? Membenarkan kakitangan IPP mengakses sistem secara online.
??? Mengujudkan sebuah organisasi pembelajaran di IPP.
Applikasi e-Library ini menggunakan pendekatan berpandukan menu bagi membolehkan pengguna mengakses informasi di dalamnya dengan mudah dan berkesan.

Batu Maung Pulau Pinang

ID : tm3499915626


Selective Leverage System

The invention relates to improve performance of a device having a pulsing behavior input or output such as engines and other cyclically devices. This solution includes a selective leverage system gear train that uses leverage principle to improve performance of compressors, alternators, etc.

Batu Maung Johor

ID : tm3318514156


Intelligent Real-time integrated system for sustainability(IRISS)

Intelligent real time integrated system for sustainability(IRISS) is designed to transform the collecting data method to measure the impact towards the environment before, during and after the development. IRISS provides the data directly through the internet of things(IOT), cloud computing and web.

Kuala Kangsar Perak

ID : tm289479918


The OKRA Flour

This study invented flour from mature okra. Okra, locally known as Lady's Finger, can be found easily in Malaysia, Thailand, Vietnam, Indonesia and the Philippines. Rich in calcium,this vegetable consists of 90% water, 7% carbohydrate, 2% protein and 1% fiber, traces of minerals and vitamins B. But the shortcoming of okra is that it matures too fast. It turns tough and inedible that it eventually be toosed as food waste. Thus tis study processed mature okra into flour. Other than introducing a new type of flour, this invention also may stabilize the price of okra in the market. Okra farmers may venture into okra flour making for export.

Seberang Prai Pulau Pinang

ID : tm289489919


Frozen Malay Kuih An Application of Dicaccharides to The Textural Properties and Sensory Characteristic of the Malay Kuih

"Kuih" is the term given to bite-sized food items in Malay Archipelago. Malay kuih can also be described as pastry; however it is different from that of the Western one. Malay kuih are more often deep-fried and steamed than baked, and thus very different in texture, flavor and appearance from the western cakes of puff pastries. Kuih are not confined to a ceratin meal but are eaten throughout the day and served fresh. However, certain types of kuih can be prepared in advance by freezing and seem more convenient than the kuih prepared a la carte. In this study, the textural properties and sensory quality of the kuih showed similar characteristics as a fresh one. To do that, special formulated sugar starch been added to preserve the texture of frozen kuih by protecting them from drying or freezing and its ability to suppress bitterness, stringency and harsh flavors.

Seberang Prai Pulau Pinang

ID : tm289499920


fROSHi-Frozen Sushi

fROSHi is a frozen sushi, a product of applying disaccharides to the textural properties and sensory characteristic of frozen sushi. Sushi is vinegared rice, usually topped with other ingredients, including fish, various meats, and vegetables. Sushi originated from Japan and recently being popular all over the world. Most sushi are prepared and served fresh to ensure quality and sensory characteristics. Preparing sushi is time consuming and requires skills. In contrast, frozen sushi can be prepared in advance and seen more convenient than freshly prepared sushi. The textural properties and sensory quality of 'fROSHi' show similar characteristics to that of a fresh one. To do that, special formulated sugar starch was added. This was to preserve the texture of frozen sushi by protecting them from drying out of freezing and its ability to suppress bitterness, stringency and harsh flavors.

Seberang Prai Pulau Pinang

ID : tm289509921


Coconut Energy Bar Use of Coconut Fibre in Candy Making

Coconut energy bar makes use of the extracted grated coconut, which the local call 'hampas kelapa', making use of nature's abundant resources. This type of coconut fibre in the candy is believed to help water absorption in the colon, thus preventing constipation. The candy is easy to prepare as it uses only a few pastry ingredients to enhance its taste and textural properties.

Seberang Prai Pulau Pinang

ID : tm287849755


IS-Alignment Web-Scoreboard (IS-Award)

A web based survey tool to measure the current implementation of IS-Alignment in Malaysia Public Universities. It processes strategic users' feedback on IS-Alignment activities to become an index (IS-A Index), which predicts the IS effectiveness and weaknesses to be addressed. The calculation of IS-A Index is based on a validated mathematical model.

Segamat Johor

ID : tm3407215043


MAED (Malaysian Acetes Efficiency Device)

Peranti MAED direkabentuk bagi membantu menyisih udang
baring (tangkapan utama) daripada tangkapan sampingan atau
tangkapan bukan sasaran Pukat Tunda Udang Baring. Membantu
nelayan memperolehi tangkapan udang yang lebih bersih Sebelum
ini semua vesel pukat tunda samada di Perak atau Selangor hanya menggunakan pukat tunda udang baring untuk menangkap udang baring (udang geragau/belacan).
Hasil tangkapan adalah bercampur. Nelayan terpaksa memperuntukkan masa bagi mengasingkan spesies tangkapan bukan sasaran/sampingan daripada tangkapan utama. Spesies tangkapan bukan sasaran di antaranya adalah ikan timah, ikan gelama, ikan kasai, ikan kikek, sotong katak dan udang-udang lain. Sekiranya obor-obor juga tertangkap ke dalam pukat, obor-obor tersebut akan dibuang semula ke laut. Udangudang yang terlekat pada obor-obor tersebut akan juga dibuang bersama ke laut.
Selain itu, penguatkuasaan saiz mata keroncong 38 mm pada semua pukat tunda mulai 1 November 2013 telah menyukarkan pengusaha/ nelayan pukat tunda udang baring. Ini kerana saiz mata pukat yang digunakan bagi menangkap udang baring adalah di antara 9-12 mm. Di atas kesulitan tersebut, pihak Jabatan Perikanan Malaysia telah memutuskan bahawa pengusaha/nelayan pukat tunda udang baring boleh menggunakan saiz mata keroncong 12 mm dengan syarat dipasang dengan MAED.

Sitiawan Perak

ID : tm3407315044


Enjin Sangkut Menggunakan Gas LPG

1. Pemasangan peralatan di vessel yang akan diuji.
2. Kerja lapangan bagi menguji alat yang akan dibangunkan
samada di bengkel atau di laut.
3. Menghadiri bengkel, seminar berkaitan.
4. Jumlah kos kerja lapangan RM 30, 000.

Sitiawan Perak

Displaying 1 - 12 of 12

To Register New Technology and Product Click Here