Skip to main content
Type a word
Category of Technology / Product

ID : tm3307914050


Orbital Friction Stir Welding (FSW)

Friction stir welding for tubular structure imposed a quite challenging issue. The Requirement of the some sort of holding mechanism is vital. Therefore, this structure is to be used to accommodate this requirement thus makes tubular structure to be welded successfully and soundly.

Bandar Baru Bang Selangor

ID : tm3403115002


Applikasi
Minyak Pati Kayu Manis
Komersial Dalam Diet Ikan
Kerapu Untuk Kawalan
Parasit Lintah Laut


Inovasi ini terhasil semasa menjalankan kajian pemantauan dan
pengawalan serangan ektoparasit pada ikan ternakan di sangkar.Dalam tempoh kajian tersebut, pemerhatian kasar pada benih ikanyang dijangkiti lintah laut menunjukkan tanda-tanda klinikal seperti pendarahan dan luka di badan, mata atau sirip pada setiap bulan pertama kemasukan benih ke sangkar. Inovasi penggunaan pati minyak kayu manis komersil dalam diet ikan kerapu selama 2 minggu di peringkat hatceri merupakan satu usaha meningkatkan daya tahan ikan terhadap semua serangan penyakit sebelum dipindahkan ke sangkar. Aplikasi pati minyak kayu manis komersil didapati dapat mengurangkan sebanyak 70% tanda-tanda klinikal yang biasa dikesan pada bulan pertama kemasukan benih dalam sangkar. Begitu
juga dengan pengurangan 20% jangkitan parasit lintah laut pada benih ikan kerapu dalam sangkar pada minggu 4. Inovasi ini mudah digunakan dan diapplikasi pada 2 minggu pertama sebelum benih ikan kerapu dimasukkan ke sangkar. Inovasi ini masih dalam peringkat penambahbaikan dari segi kaedah penyimpanan di lokasi sangkar.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403215003


Break And Protect : Alat Untuk Mengawal Infestasi Lintah Marin Terhadap Ikan Marin Ternak

Inovasi ini tercetus semasa mencari penyelesaian kepada masalah serangan ektoparasit iaitu lintah laut dalam ternakan ikan kerapu.Inovasi ini menggunakan pendekatan saintifik maklumat kitaran hidup parasit.Inovasi ini boleh mengurangkan bilangan parasit lintah laut pada ikan dan seterusnya mengurangkan risiko ancaman pesakit sekundari seperti penyakit sisik tanggal, reput ekor dan sirip,Keadaan bentuk inovasi turut mengurangkan masalah kanibalisma dalam ternakan ikan kerapu di dalaam sangkar dan sekaligus meningkatkan produktiviti ternakan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran ikan ternak marin.
Konsep ini adalah menggunakan substrat yabf diletakkan dalam sangkar ikan kerapu bagi tujuan lintah melekat dan bertelur di substrat tersebut dan dalam masa tertentu, substrat tersebut perlu dikeluarkan daripada sangkar ikan untuk tujuan pemutusan kitaran hidup lintah.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403315004


Cacing Nightcrawlers :Makanan Tambahan Bernutrien Untuk Induk Udang Galah

Untuk menjimatkan kos makanan induk udang yang bebas penyakit,FRI Pulau Sayak telah membangunkan teknik penghasilan cacing African Nightcrawlers (Eudrilus sp.) dengan menggunakan tangkitangki yang tekah bocor atau rosak tanpa menggunakan najis haiwan.
Kajian penternakan cacing tanah Nightcrawlers telah dimulakan
pada pertengahan tahun 2011. Penternakan cacing menggunakan
30 unit tangki gentian kaca (100 kg) dengan dasar berbentuk kon untuk memudahkan aliran keluar air baja organik melalui salur air di bahagian bawah. Sebanyak 20 ekor induk Nightcrawlers dimasukkan ke dalam setiap tangki yang mengandungi 60 kg campuran tanah dan pasir. Pemberian campuran makanan khas berserta air diberikan setiap hari. Selepas tujuh bulan beroperasi, sebanyak 700-1,000 g cacing Nightcrawlers boleh dihasilkan setiap hari atau sebanyak 21 kg setiap bulan. Setelah penuaian, cacing tersebut dibersihkan dan sedia untuk diberi makan terus kepada induk udang galah atau dijual. Berdasarkan kaedah penjualan RM200/kg cacing adalah berserta 70% berat tanah,
maka berat kasar sebanyak 63 kg dengan pendapatan sehingga
sekurang-kurangnya RM12,000 sebulan boleh dicapai. Induk-induk liar diperolehi dan kajian ternakan menggunakan pelbagai nisbah campuran tanah dan pasir telah diuji. Hasil kajian mendapati, purata sebanyak 200 ekor benih-benih cacing Nightcrawlers bersaiz sekitar 10 mm terhasil daripada setiap ekor induk cacing Nightcrawlers dalam tempoh 12 hingga 14 hari. Tempoh enam hingga tujuh bulan diperlukan untuk benih-benih tersebut mencapai berat sekitar 1.5 g hingga 2.0 g seekor, sebelum dituai untuk dijadikan sebagai makanan
tambahan induk udang galah. Penyaringan virus Nodavirus udang pada cacing Nightcrawlers dibuat secara berkala menggunakan kaedah PCR untuk memastikan bahawa tiada virus Nodavirus dikesan pada cacing tersebut.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403415005


DOFia Red : Strain Tilapia Merah Yang Ditambahbaik

Dalam kajian ini, induk-induk tilapia merah dari pusat-pusat pembenihan dan kolam-kolam ternakan di Semenanjung Malaysia telah dikumpulkan dan penilian prestasi telah dijalankan di FRI Glami Lemi,Negeri Sembilan.Empat stok baka terbaik telah dipilih dan dikacuk dalam corak diallel yang lengkap dan keluarga yang terhasil dipindahkan ke Pusat Pemgembangan Akuakultur (PPA) di Jitra.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403515006


Pembangunan Baka Dan Penambaikan Genetik Udang Galah
(Macrobrachium Rosenbergii)


FRI Pulau Sayak telah menghasilkan induk domestikasi yang
dipertingkatkan dari segi genetik dan prestasi. Dengan adanya
program pembangunan baka ini produktiviti dapat ditingkatkan
dengan penggunaan induk-induk dari strain yang berkualiti. Selain prestasi yang baik, program ini juga mampu membekalkan induk sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor permintaan dan cuaca. Dari segi penyakit pula, tidak ramai yang melakukan saringan terhadap induk yang digunakan. Jangkitan secara horizontal iaitu daripada induk kepada anak akan menjejaskan kadar hidup serta tumbesaran dikolam kelak. Hasil inovasi ini, bekalan induk yang diketahui status kesihatannya, prestasi tumbesaran dan keturunannya dapat digunakan secara meluas di negara ini.Dalam proses pembakaan ini, 4 sumber induk berbeza yang dikenali sebagai populasi asas telah digunakan. Sumber tersebut diperolehi daripada Sg Muda (Kedah), Sg Teluk Intan (Perak), Sg Timun (Negeri Sembilan) dan Sg Muar (Johor). Melalui kacukan secara sistematik dan
saintifik, 8 kumpulan baka yang baru diperolehi. Setiap baka dinilai dan baka yang terbaik digandaan untuk dijadikan induk. Seterusnya diedarkan kepada hatcheri yang memerlukannya. Saringan terhadap penyakit terutamanya bawaan virus keputusan 100% bebas daripada MrNv. Prestasi setiap baka pada setiap generasi dinilai berdasarkan jumlah peneluran dan prestasi dikolam. Dalam jangkamasa panjang,
pembangunan induk secara sistematik dan terancang dapat membantu menghasikan baka induk SPF dan induk membolehkan kebergantungan terhadap induk liar dikurangkan, bekalan rega berterusan dan ancaman biakbaka dalam diminimakan. Bekalan induk juga dijangka dapat dihasilkan sepanjang tahun tanpa dipengaruhi faktor musim. Selain itu program ini berjaya meningkat jumlah peneluran per induk.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403615007


Penggunaan Sprinkler Dalam Meningkatkan Pengeluaran
Benih Udang Galah


Satu teknik bagi mengatasi masalah ini di hatcheri telah dibangunkan iaitu dngan menggunakan sprinkler (alat penyiram) yang dipasang di dalam tangki asuhan benih. Penggunaan sprinkler telah membantu mengurangkan masalah kematian benih udang galah yang melekat pada dinding tangki dan sekaligus meningkatkan pengeluaran benihudang galah. Sprinkler dipasang dalam tangki pembenihan bermula pada peringkat 10 pembenihan mengikut kesesuaian dan keadaan tangki. Sprinkler dipasang di dalam atau di bahagian atas tangki. Alat ini akan menyemburkan air pada bahagian dinding tangki secara sekata dan seterusnya menolak larva yang melekat pada dinding
supaya jatuh kembali ke dalam tangki. Jumlah dan bilangan sprinkler bergantung kepada saiz tangki. Tangki berisipadu 2-3 tan hanya memerlukan satu unit sprinkler sahaja yang berharga RM 70.00.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403715008


PrimZeat : Makanan lembab induk udang dan ikan laut bebas penyakit

Penghasilan makanan pematangan induk udang bebas penyakit (PrimEZeat) terdiri dari bhan-bahan segar yang diketahui formulasinya dalam bentuk pes melekit.Disediakan dengan pensterilan secara pemanasan untuk menghasilkan produk makanan lembab khas pematangan induk udang galah,udang laut dan ikan laut.Kajian pemakanan yang dilaksanakan keatas induk udang harimau dan udang galah berjaya menunjukkan bahawa PrimEZeat tidak membawa kesan negatif keatas kesihatan udang harimau Fekunditi induk udang galah yang diberi PrimEZeat didapati setara berbanding induk udang galah yang diberi makanan konvensional.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403815009


Protokol Ternakan Mikroalga Effisien Meningkatkan Produktiviti Ikan Marin

Inovasi yang dibangunkan adalah kaedah menggunakan pensterilan dry vapour. Teknik ini menggunakan inkubator yang diubahsuai menjadi oven pemanas pada suhu 125C untuk 2 jam atau 70C untuk 4 jam. Suhu ini sesuai untuk pensterilan air laut bagi tujuan ternakan mikroalga dalam kelalang 2 L. Kaedah ini dapat mensterilkan lebih banyak isipadu air laut berbanding dengan autoklaf yang hanya mempunyai isipadu pensterilan yang kecil.Kepekatan sel Nannochloropsis mencapai 50 juta sel/ml menyamai dengan kaedah menggunakan autoklaf. Ternakan 30 L dalam makmal basah dengan pendingin hawa dapat dielakkan dengan digantikan ternakan di luar bangunan dalam tangki kaca 50 L. Ini telah menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3403915010


Sistem Aruhan Zooplankton Dalam Ternakan Udang Harimau

Sistem ini dapat meningkatkan jumlah zooplankton di dalam kolam
ternakan udang marin dengan menggunakan detritus. Detritus
diperolehi daripada bahan-bahan terbuang, murah dan mudah
diperolehi seperti hampas soya, pelet yang rosak, tepung ikan,
dedak padi, sekam dan lain-lain.
Komponen tangki pengasingan terdiri daripada satu unit pam
separa tenggelam, tangki bersaiz 6 X 4 X 3, extension wayar
penyambung, alat pengawal masa (timer), skrin penapis 100 m,
blower dan paip. Pam bersaiz kecil adalah memadai untuk tujuan
pengepaman air dari kolam ke tangki pengasingan.

Kota Kuala Muda Kedah

ID : tm3318514156


Intelligent Real-time integrated system for sustainability(IRISS)

Intelligent real time integrated system for sustainability(IRISS) is designed to transform the collecting data method to measure the impact towards the environment before, during and after the development. IRISS provides the data directly through the internet of things(IOT), cloud computing and web.

Kuala Kangsar Perak

ID : tm3356514536


MyCSC Premium Licensing

MyCSC (Malaysia Cyber Security Clinic) Premium Licensing
adalah program perlesenan menyeluruh bertujuan untuk
mengenalpasti, melatih, memperkasakan serta menyokong
usahawan-usahawan Malaysia yang berminat untuk menjadi
rakan usahasama MyCSC.

Melalui program perlesenan ini, para usahawan akan diberikan:
Latihan teknikal dan pengurusan perniagaan,
Bantuan promosi melalui program-program kesedaran
kepada masyarakat dan organisasi komersil; dan
Sokongan bantuan teknikal.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3356614537


Cyber Detect, Eradicate and Forensics (CyberDEF)

CyberDEF adalah satu perkhidmatan untuk keselamatan
data dan maklumat secara menyeluruh melalui pengesanan,
penghapusan dan forensik dalam menangani ancaman siber.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3356714538


CAMMUKA- A 2D & 3D Forensic face recognition system

CAMMUKA is a forensic face recognition solutions that solves identification issues in video evidence with both 2D&3D images. The CAMMUKA solution comes with a mobile face enrollment studio and forensic face recognition software. These solution solves the partial face issues in evidences.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3356814539


X-Forensik Toolkit

The X-Forensik toolkit is a series of digital forensic tools that used for data preservation and sanitization. Digital forensic tools that currently developed are Kloner, Pendua and Datahapus. This product made with forensically sound, user-friendly and what's matter the most, it is made affordable.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3427015241


WABCORE (Wave Breaker and Coral Restorer)

WABCORE is a composite system of concrete units, is one such product designed to protect coastal erosion and at the same time create an environmental conductive for the growth of marine life. It was design with dual purpose and provides an alternative to the existing breakwaters and artificial reefs.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3427115242


NEXC Block-NAHRIM Coastal erosion protection and beach expansion block.

NEXC Block(NAHRIM Coastal Erosion protection & Beach Expansion) is an innovative coastal protection structure. Main Functions; Erosion Protection & Natural Beach expansion. The environmental friendly light weight, heavy duty, durable, efficient & clean structure is heavy and compact once installed.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3427215243


NAHRIM Integrated Drainage System (NIDS)

Produk NIDS adalah satu sistem perparitan generasi ketiga iaitu selepas perparitan tanah dan konkrit di mana NIDS mempunyai kemudahan rawatan sisa pepejal iaitu sampah-sarap, endapan, minyak dan rawatan sisa terlarut serta sistem penyusupan air tanah. Lebihan air larian permukaan yang melalui proses rawatan dan resapan akan mengalir ke sistem sungai yang berdekatan. Oleh yang demikian, kualiti dan kuantiti air larian permukaan adalah terkawal sebelum dilepaskan ke sistem penerimaan air. Impak banjir dan pencemaran sungai dapat dikurangkan.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3427315244


Nahrim Hydraulic Marker (NHM)

NAHRIM Hydraulic Marker merupakan produk inovasi NAHRIM yang direkabentuk bagi menandakan kawasan rizab badan air seperti sungai, tasik, persisiran pantai dan taliair. Pemasangan NhM adalah berdasarkan jajaran zon penampan bagi penandaan kawasan tersebut supaya tidak diganggu kecuali pihak berkuasa tempatan membenarkan aktiviti di kawasan penampan ini seterusnya menambahbaik pengurusan zon penampan.
NhM dilengkapi dengan ciri-ciri pelbagai fungsi untuk keperluan penguatkuasaan yang lebih menyeluruh. Antaranya adalah ianya dapat menunjukkan sempadan garisan sebenar zon penampan beserta maklumat chainage (kedudukan) sepanjang NHM dipasang termasuk aras air yang melimpahi tebing badan air. Kemudahan sistem LED yang yang dilengkapkan pada NHM berfungsi memberikan arah aliran air ke hilir terutamanya pada waktu malam atau keadaan persekitaran yang gelap.
Manakala sistem kod maklumbalas cepat Quick Response Code (QR Code) disediakan bagi menyediakan maklumat tanda aras sementara (TBM) dan boleh dicapai secara atas talian, dan juga maklumat aras air untuk kegunaan pihak yang berkepentingan. Selain itu NHM diperbuat daripada bahan green cement yang mesra alam, tahan lasak dan tahan karat.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3427415245


NAHRIM Hydraulic Marker (NHM)

Designed to indicate water reservoir areas such as rivers, lakes, coastlines and waterlines.

Direkabentuk bagi menandakan kawasan rizab badan air seperti sungai, tasik, persisiran pantai dan tali air.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3427515246


Nahrim Hydraulic Marker

Nahrim hydraulic marker created as an invention product to improve the management of river, coastal, irrigation and lake reserve. It was designed with multi-functions features to fulfilled the needs of comprehensive enforcement by the authorities before, during and after natural disaster.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3489715524


MyDerm- Kulit Gantian Manusia Sebagai Kaedah Rawatan Terkini Bagi Masalah Kecederaan Kulit dan Luka Parah

My Derm is Malaysias first personalized human skin substitute meant for permanent repair of full thickness skin loss, clinically proven to actively enhance wound healing. MyDerm R&D was finalized in June 2008 through Big Animal Study and Limited Clinical Application after undergoing several proof of concept testing. National level of Clinical Trials has just been recently completed in K+UKM Medical Centre to a positive review. My Derm offers ultimate alternative for treatments of chronic non-healing ulcers, severe burns, skin trauma (to name a few) in replacement of the current gold standard treatment, called Split Skin Graft (SSG). SSG is potentially known to cause physical and emotional trauma to patients as skin from unwounded body part is taken and used to cover the wounded area. While success rate is still 50-50, SSG is extremely limited by patients available skin. This is where MyDerm stands out, providing less painful but greater outcome for patients primarily because it covers whatever size of wound the patient has, while making sure the healing rate is significantly increased. Being autologous, MyDerm uses patients own skin cells as main ingredients, ensuring no rejection upon application. MyDerm also mimics real skin which means it is both physically and mechanically similar to the host skin, with growth factors, proteins and other related biochemical. Having all these unique proprietary technology, MyDerm ensures effectiveness of treatment up to 90% and therefore it is accepted by surgeons and doctors as the most ideal skin substitute.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3489815525


Multi Functional Barbecue Pit

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3490615533


CSM Randomness Test Tool (CRTT)

Satu perisian untuk menilai kerawakan jujukan binari/perduaan yang terhasil dari perkakasan atau perisian berasaskan penjana nombor pseudorawak.

Seri Kembangan Selangor

ID : tm3490715534


Cyber Range

Program pensijilan cyber defender

Seri Kembangan Selangor

Displaying 1 - 25 of 32

To Register New Technology and Product Click Here